București, România

office@cristinamalaeru.ro

Termeni și condiții

Politica de Confidențialitate

© Cristina Mălăeru 2025. All Rights Reserved. 

Tantrumurile sau crizele de furie ale copilului

07 februarie 2024

Care este una din cele mai MARI provocări ale unui părinte? Tantrumurile sau crizele de furie ale copilului, desigur! Hai să vedem… Ce sunt tantrumurile?

 

Tantrumurile sau crizele de furie sunt manifestări comportamentale NORMALE, care nu pot fi exprimate în mod verbal de către cei mici. Apar, preponderent, la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Este SINGURA modalitate prin care ei își exprimă nevoile, dorințele, frustrările și supărările.

Tantrumurile se petrec atunci când copilul pierde controlul asupra sentimentelor, emoțiilor și comportamentului lui. Experiența pe care o trăiește în timpul unei asemenea crize este extrem de puternică. El nu este capabil să se calmeze singur sau să se gândească la ceea ce i se întâmplă. Are nevoie de ajutorul TĂU! În plus, pot fi terifiante atât pentru el, cât și pentru tine. Este absolut normal.

Dar nu uita: tantrumurile reprezintă o oportunitate uriașă de a-ți învăța copilul să gestioneze emoții puternice. Iar atunci când tu vii în întâmpinarea acestor emoții, precum și a cauzelor declanșatoare și ești alături de el necondiționat, în timp, copilul va fi capabil să se auto-gestioneze. Ceea ce va fi minunat!

 

Ce anume declanșează aceste crize de furie? Ohh, multe cauze, pe care, de multe ori, poate că nu le conștientizezi. Hai să vedem care sunt cele mai frecvente:

  • Copilul este obosit sau nu a dormit suficient;
  • Îi este foame, dar există posibilitatea să nu recunoască;
  • Simte disconfort, este anxios, îi este frică;
  • Resimte stres din cauza unor schimbări de mediu (să nu te mire că în călătorii, de exemplu, are comportamentul schimbat; înțelege-l);
  • Îl încearcă sentimente de gelozie (în cazul în care nu este singurul copil din familie);
  • Resimte disconfort fizic (îl doare ceva), dar nu reușește să îți transmită;
  • Nevoia de conectare nu este satisfăcută. Adică: nu i-ai oferit suficient timp de calitate prin conexiune astfel încât să își „reîncarce bateriile” (îmbrățișări, mângâieri, joacă, gâdilat etc.)
  • Nevoia lui de control este nesatisfăcută. Adică: în cazul în care nu i-ai oferit posibilitatea să facă niște alegeri de unul singur în limitele impuse de tine (opțiuni), va interveni acea luptă de putere care vine la pachet cu o criză.
  • Își dorește să facă ceva ce nu îi este permis = „Nu”-ul din partea ta (chiar dacă tu știi că e pentru siguranța lui);
  • Copilul nu reușește să înțeleagă ceea ce încerci să îi spui sau să îl intrebi și devine confuz și, poate, frustrat;
  • Se supără atunci când încearcă să transmită ceva, dar nu este înțeles;
  • Se supără pentru că își dorește să spună ceva, dar încă nu reușește să rostească;
  • Își dorește să poată să facă mai multe lucruri decât este capabil, de fapt, la un moment dat;
  • Există situații tensionante în familie (conflicte între părinți).

 

 

O criză de furie este extrem de provocatoare atât pentru copil, cât și pentru părinte.

Cu toate acestea, cum este indicat să te comporți în timpul unui tantrum?

Rămâi lângă copilul tău. Eventual, coboară-te la nivelul lui, Pur și simplu stai acolo, observă-l, nu-l ignora și așteaptă-l cu brațele deschise. Se va îndrepta către tine când va fi pregătit.

Acest lucru îl va ajuta să se simtă în singuranță, să învețe că emoțiile puternice pot fi gestionate, că nu e nimic greșit în ceea ce simte și că indiferent prin ce trece, tu ești acolo lângă el și pentru el.

Asigură-te că spațiul în care se descarcă emoțional este sigur pentru el.

În cazul în care începe să se lovească/ să se muște sau să îi rănească pe cei din jur (inclusiv pe tine), prinde-i ușor mânuțele și spune-i:

„Înțeleg că ești supărat/furios. Nu-i nimic greșit în asta, însă nu îți permit să te rănești sau să îi rănești pe cei din jurul tău. Dacă simți nevoia să lovești, îți voi oferi o pernă. Astfel te poți descărca așa cum simți nevoia.” - acest exemplu este ideal pentru momentele în care sunteți acasă. Pentru alte locuri, poți lua câteva coli de hârtie și îi poți propune să le facă ghemotoace, pentru a se descărca.

În momentul în care este pregătit să se instaleze în brațele tale, dar încă nu s-a liniștit complet, începe să-i vorbești ușor și calm, validându-i emoțiile.

Acest lucru este foarte important pentru a-l face să se simtă înțeles și susținut și pentru a-i demonstra faptul că absolut orice emoție este normală și are dreptul să fie exteriorizată, oricând și oriunde.

„E în regulă să plângi. Îți înțeleg supărarea/frustrarea/furia. Sunt aici pentru tine. Vom trece împreună peste asta.”

 

 

Sunt câteva acțiuni care NU ajută absolut deloc în timpul unei crize:

  • NU vorbi cu copilul tău în mijlocul „furtunii”. El nu te poate auzi. Nu vei face decât să agiți lucrurile mai tare.
  • NU ignora un tantrum! În caz contrar, copilul se va speria foarte tare, deoarece nu va ști să se descurce cu propriile emoții fără ajutorul tău.
  • NU pleca de lângă copilul tău! El trebuie să știe că ești alături de el orice s-ar întâmpla.
  • NU râde de el și de modul în care se manifestă. Acest lucru îl va supăra înzecit și va contribui la diminiuarea stimei sale de sine.
  • NU-ți pedepsi copilul. Un copil care are un tantrum nu poate fi considerat „neascultător”. Este exclus! Un copil cu un tantrum este copleșit de propriile emoții cu care nu știe ce să facă.

 

 

Momentul de după un tantrum poate fi copleșitor și extenuant atât pentru copil, cât și pentru părinte.

Pentru a depăși momentul într-o manieră sănătoasă, copilul are nevoie să se simtă înțeles. Așadar, ce poți face după ce apele s-au calmat?

  • Râmâi în conexiune cu copilul tău. Ține-l în brațe câteva momente.
  • Reamintește-i că îl iubești orice ar fi.
  • Zâmbește-i cald în timp ce îl mângâi.
  • Ajută-l să înțeleagă ce s-a întâmplat. Validează-i emoțiile în permanență.

Conversațiile legate de emoții de tot felul îți vor ajuta copilul să înțeleagă că absolut tot ceea ce simte în diverse momente de viață este perfect normal. Câteva exemple:

Observ că ești foarte supărat/ă. Vrei să îmi spui ce s-a întâmplat?

Ți-ai dorit foarte mult acea jucărie. Cred că ești foarte dezamăgit/ă, așa-i?

Îmi imaginez că ești foarte trist/ă. Spune-mi dacă ai nevoie de o îmbrățișare. Sunt aici pentru tine.

Observ că te-ai supărat foarte tare pentru că am fost nevoiți să plecăm mai repede din parc, nu-i așa? Te înțeleg. Și eu m-aș fi supărat în locul tău. Dar se întâmplă să mai intervină situații neprevăzute care să ne schimbe planurile. Uite, data viitoare vom încerca să stăm mai mult. E în regulă?

  • Mâncați fructe care vă redau energie (o banană, o portocală, goji, avocado) - sunt mai la îndemână.

 

Să vă fie cu folos! :)