București, România

office@cristinamalaeru.ro

Termeni și condiții

Politica de Confidențialitate

© Cristina Mălăeru 2025. All Rights Reserved. 

Nevoile copilului între 0 - 3 ani din perspectiva Montessori

15 ianuarie 2023

Am decis să las aici câteva informații interesante care mi-au atras atenția în urmă cu ceva vreme, legate de modul în care un copil își dobândește sau, mai degrabă, începe să își construiască independența în primii ani de viață. De când s-a născut cea mică, am fost curioasă de modul în care educația Montessori abordează creșterea și educația celor mici, tocmai pentru că se bazează pe independență. Hai să vedem. :) 

Educația Montessori încurajează copii să se dezvolte și să acționeze independent pe cât de mult posibil (într-un cadru sigur) fără prea multe intervenții din partea celor din jur. Pentru aceste acțiuni independente, copilului trebuie să i se îndeplinească 3 nevoi esențiale:

 

  • Nevoia de a se concentra

Copilul se construiește psihic colecționând experiențe care îi permit să formeze imagini mintale și conexiuni neuronale. Atunci el se concentrează. Iar acest lucru se poate întâmpla în timp ce privește un obiect (de exemplu: care este în mișcare, o plantă, o rază de lumină etc.) sau în timp ce ascultă un sunet, în timp ce exersează să facă un gest (să atingă o jucărie, să apuce un obiect). Orice acțiune care îi solicită atenția poate da naștere concentrării, moment în care este important să NU îl întrerupem.

 

  • Nevoia de libertate, dar și limitele

A fi liber nu înseamnă, cu siguranță, că trebuie să lăsăm copilul în voia lui, ci, mai degrabă, să îi pregătim un mediu înconjurător în care el să poată acționa liber. Este vorba despre a-i oferi un cadru ferm și flexibil în același timp, care să il ajute să își obțină independența. Pentru că cel care poate face ce vrea, nu este un copil liber, ci este un copil SINGUR...

 

  • Nevoia de a se conștientiza pe sine ca individ

Copilul se construiește el însuși dacă îl ajutăm să facă lucruri e singur, fără să ajutăm prea mult. Este și o vorbă: „ajută fără să ajuți prea mult”. Este important ca cel mic să încerce, eșueze, să o ia de la capăt de unul singur, pentru ca în final să reușească el însuși, combinând satisfacția, încrederea în sine și mândria. Pe măsură ce crește, copilul trebuie să devină autonom, adică trebuie să se simtă în largul său și atunci când este singur. 

 

*Fragmente din cartea: „Montessori de la naștere la 3 ani”