București, România
© Cristina Mălăeru 2025. All Rights Reserved.
Conceptul de sine reprezintă povestea pe care ne-o spunem și o credem despre noi înșire. Este povestea care, fie ne ajută să avem succes, să fim împliniți, prosperi, sănătoși, să avem o stimă și o siguranță de sine ridicată, fie ne împiedică și ne oferă exact opusul.
Perioada 0-7 ani este PRIMORDIALĂ construcției unui concept de sine sănătos și echilibrat, tocmai pentru că mintea subconștientă este extraordinar de receptivă și preia și „stochează” mesajele în feluri neînchipuite. Este esențial ca cei mici să se simtă iubiți, validați, acceptați necondiționat, susținuți, auziți, ascultați, înțeleși. Este esențial să simtă că suntem acolo pentru ei oricând, oriunde, oricum.
În același timp, este necesar de înțeles diferența dintre un concept de sine sănătos și echilibrat și Egocentrism. Un concept de sine sănătos și echilibrat este echivalent cu o stimă de sine ridicată, cu o siguranță de sine, cu o încredere de sine ridicate și, normale, până la urmă. Egocentrismul este asociat cu o imagine de sine exagerată, care implică o stimă de sine scăzută. Poate că sună paradoxal, însă o persoană care are o imagine de sine exagerată are, permanent nevoie de apreciere și confirmare din partea celorlalți și apelează la tot felul de mijloace pentru a le obține. Pe scurt, egocentrismul este o MASCĂ.
Cum se formează egocentrismul? Egocentrismul se formează pe baza laudelor excesive. Nu este suficient să-i spunem copilului „Ești suficient de bun, ești descurcăreț, ești atent etc”, nu-i așa? Simțim nevoia să-i spunem „Ești cel mai bun, ești cel mai descurcăreț copil, ești cel mai atent etc”. Ei bine, folosirea superlativului „cel mai” este baza unei imagini de sine exagerate. Și nu ne dorim asta pentru copiii noști.
Scopul nostru este să creștem copii echilibrați din toate punctele de vedere. Iar echilibrul nu înseamnă să fii „cel mai”, pentru că acest „cel mai” ne aruncă copiii, inconștient, pe un tărâm al comparațiilor și, implicit, al stimei de sine scăzute. Nu ne dorim ca ai noștri copii să creadă despre ei că nu sunt suficient de buni, că altcineva a făcut mai mult, mai bine decât ei, nu-i așa? Nu ne dorim ca ai noștri copii să simtă invidie, gelozie, nesiguranță, nu?
În schimb, ne dorim să își spună următoarele: „Așa și? Eu sunt suficient de bun, chiar dacă am greșit acum. Eu sunt suficient de bun, chiar dacă azi am ajuns pe ultimul loc. Voi învăța din această experiență. Data viitoare voi reuși. Eu pot. Eu merit să am orice îmi doresc. Eu sunt iubit și acceptat oricum aș fi. Eu mă las inspirat de ceilalți. Eu sunt capabil să-mi duc obiectivele la bun sfârșit. Eu mă bucur pentru ceilalți.”
Ce facem în acest sens?
Spor la construit o stimă de sine sănătoasă! <3