București, România
© Cristina Mălăeru 2025. All Rights Reserved.
Mindfulness reprezintă o modalitate de a învăța să trăiești cu tine însuți și cu lumea din jur. Mindfulness înseamnă să te conectezi profund cu propria persoană, ajungând să fii mai împăcat și mai relaxat și să te simți mai bine în pielea ta.
Pentru a putea practica mindfulness, sunt necesare cateva calități psihice esențiale:
Clipa prezentă;
Recunoașterea și acceptarea
Îngăduința față de sine
Răbdarea
Receptivitatea
Vulnerabilitatea
Curiozitatea
Concentrarea
Clipa prezentă
A medita înseamnă focusarea 100% pe momentul prezent, lăsând la o parte gândurile despre trecut sau despre viitor. În momentul apariției diverselor gânduri, nu te concentra pe ele, ci lasă-le să treacă.
Recunoaștere și acceptare
Să nu ai așteptări extrem de mari mai ales de la primele sesiuni de meditație. Este ceva care se învață prin suficientă practică. Acceptă fiecare experiență exact așa cum este, fie ea bună sau mai puțin bună. Tratează lucrurile cu calm.
Îngăduința față de sine
Să fii îngăduitor și blând cu tine este o parte esențială a mindfulness-ului. Acceptă-te fix așa cum ești, fii tu. Iar odată ce vei reuși să capeți îngăduință vis-a-vis de tine, o cei face și vis-a-vis de alte persoane. Astfel vei începe să privești, preponderent, partea bună a tot ceea ce te înconjoară.
Răbdarea
Mindfulness-ul este un proces de durată. Așa cum am spus și mai sus, să nu ai asteptări mari încă de la început. Înarmează-te cu răbdare și nu renunța.
Receptivitatea
Acceptă și tratează orice schimbare din viața ta cu deschidere. Golește-ți mintea de idei preconcepute și permite experiențelor să se desfășoare în voia lor.
Vulnerabilitatea
Deschiderea față de noi experiențe te poate face să te simti vulnerabil și destul de copleșit. Însă acceptă și tolerează acest sentiment, iar cu timpul se va diminua.
Curiozitatea
Încearcă în permanență să fii curios cu privire la ce experiențele pe care le aduce mindfulness-ul. În acest fel nu vei renunța.
Concentrarea
Concentrarea în meditație presupune, de fapt, să stai și să fii. Atât. Adică să te concentrezi aproape pe...nimic. La început va părea destul de dificil, însă cu timpul vei reuși să te focusezi tot mai tare pe procesul meditativ, și nu pe gândurile care îți inundă mintea.