București, România

office@cristinamalaeru.ro

Termeni și condiții

Politica de Confidențialitate

© Cristina Mălăeru 2025. All Rights Reserved. 

Anxietatea socială și teama de exprimare a opiniei

06 februarie 2023

Pe scurt, anxietatea este acea stare de teamă nejustificată, care te acaparează atunci când te aștepți mai puțin și te controlează într-un mod neînțeles de mulți, nici măcar de tine, cel căzut în capcana ei. Simți că te sufoci, că ți se taie respirația, iar inima parcă se sparge în mii de bucăți.

Anxietatea socială (sau fobia socială) este una din cele mai întâlnite afecțiuni mintale din zilele noastre. Este o teamă intensă cu privire la diverse aspecte sau situații care implică interacțiunea cu alte persoane. Cei care suferă de anxietate socială se tem intens de faptul că vor fi judecați, criticați, ridiculizați de cei din jur. Tocmai de aceea tind să se izoleze, să reducă interacțiunile sociale, să renunțe la a-și exprima opinia.

 

O situație de anxietate socială frecvent întâlnită...

 

„Încă o zi în care nu am reușit să iau cuvântul și să-mi exprim opinia. O banală opinie. Și nu pentru că nu am vrut, ci pentru că iar m-am blocat în neliniște, în neîncredere, nesiguranță, în teama de a fi judecată și criticată de ceilalți.

Partea bună este că știu că pot, că sunt capabilă să comunic mai mult și mai bine decât își imaginează ceilalți, pentru că eu asta am fost: îmi plăcea să mă afirm, să mă fac auzită. Dar ceva s-a întâmplat cu mine și m-am transformat ușor, dar sigur, într-o persoană care se pune pe planul doi în detrimentul opiniei celorlalți. Și este tare frustrant să știi că ai o idee, o vorbă bună, dar pe care să nu o poți verbaliza, pentru că pur și simplu ți se blochează vocea. În acele momente pari destul de slab în ochii celor din jurul tău. Pari, dar tu știi că nu ești ”

 

Cu siguranță ceea ce am scris mai sus reprezintă povestea multora.

Ce faci în asemenea momente? Cum le depășești? Pentru că, în mod cert, te consumă foarte tare. 

În primul rând îți accepți starea, emoțiile, situația. Te împaci cu ideea că nici azi nu ți-ai exprimat opinia. Faptul este deja consumat, iar soluția e dată de focusarea pe viitor, nu pe trecut.

În al doilea rând, întreabă-te cum anume ți-ai fi dorit să te manifești în cadrul discuțiilor, și ține cont pentru o dezbatere viitoare în care să îți faci curaj să te implici. Ține minte că orice frică este învinsă abia atunci când întreprinzi acțiunea de care îți este cel mai frică. Și ușor – ușor se instalează curajul, încrederea, motivația.

În al treilea rând, gândește-te în permanență că ești capabil/ă, că poți, că ești în stare să comunici, și că oamenii poate chiar nu judecă și nu critică, iar totul este doar în mintea ta. Ce se poate întâmpla dacă rostești câteva cuvinte? Cu siguranță nimic rău. Dimpotrivă. Orice opinie sau idee are dreptul să fie exprimată, pentru că niciodată nu se știe ce impact pozitiv poate avea.

 

Nu lăsa anxietatea să te controleze! Poți! Ești capabil/ă de mult mai multe lucruri decât îți imaginezi.